De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!

De lievelingsknuffel

De lievelingsknuffel – Je baby huilt onbedaarlijk. Hij moet eigenlijk gaan slapen, maar hij gaat dit nooit doen zonder zijn ’tuttebellie’. Maar waar is dat stomme ding gebleven? Je hebt hem een uur geleden nog gezien, tijdens het eten geven. Je hebt hem toen afgepakt en weggelegd. Maar waar? Door het harde gehuil lijkt er in je hoofd ook geen heldere ingeving meer te kunnen ontstaan.

Je kijkt om je heen, tilt de kussens op van de bank en ineens… dáár ligt zijn lievelingsknuffel! Vlak voor je neus, op tafel! Je pakt hem op, rent ermee naar je kindje en legt hem in zijn bedje. En dan is het stil. Je ziet een tevreden baby, knuffelen met zijn ’tuttebellie’, klaar om te slapen.

Zijn grote favoriet, zijn lievelingsknuffel

Rond de achtste maand van je kindje kun je ontdekken dat hij een lievelingsknuffel, -tuttel of –speentje heeft. Hij zal deze een groot deel van de dag bij zich dragen. Natuurlijk verschilt dit per kind, want sommige kinderen doen dit al vanaf een maand of drie en er zijn ook kinderen die dit nooit krijgen. Je baby zal er mee spelen, tegen brabbelen en het ‘móet’ mee met slapen gaan. Bij sommige kinderen is het slapen gaan juist het enige moment waarop ‘Zijn favoriet’ bij hem moet zijn.

Gevoel van veiligheid

Een lievelingsknuffel geeft je kindje het gevoel van veiligheid. Specialisten noemen deze lievelingsknuffel ‘overgangsobjecten’; een object waar een kind zich aan vastklampt, als tijdelijke vervanging van de troost en liefde van zijn ouders. Jij kunt immers niet iedere minuut van de dag over zijn bol aaien. Een lievelingsknuffel maakt hem ook wat onafhankelijker, want hij kan nu zelf bepalen hoeveel troost hij nodig heeft. Is je baby echter te gefixeerd op zijn knuffel waardoor hij minder goed in staat is contact te maken met anderen of zijn mijlpalen te halen, probeer dan zoveel mogelijk zijn getuttel te beperken tot bedtijd.

lijn groen oudersenzo
De lievelingsknuffel - Als je hem maar niet kwijt raakt!
lijn groen oudersenzo

Zijn troost, zijn voorliefde, zijn keuze

Er valt totaal niet te sturen wat zijn grote favoriet gaat worden. Je kunt nog zoveel proberen hem die ene mooie, speciale knuffel in zijn handjes te geven, waar je er al eentje als reserve van in de kast hebt liggen, dat wil nog totaal niet zeggen dat dit ook zijn grote liefde gaat worden. Misschien wordt het wel dat onooglijke gedrocht wat je bij de supermarkt er gratis bij kreeg, of het wordt gewoon een hydrofiel luier die hij steeds in zijn bedje vindt, of een ander doekje of stukje speelgoed. Hij bepaalt en niet jij.

Regelmatig wassen

Favoriete knuffels worden vies, het is daarom belangrijk dat hij regelmatig gewassen wordt. Je kindje zal de frisse geur, vreselijk vinden, maar het is wel nodig om te voorkomen dat de tuttel een bron van bacteriën wordt.
Niet eens met de keuze van je kindje? Zolang het een veilig object is, heb je gewoon pech gehad. Het is zijn keuze, respecteer dat. Plaag hem er niet mee en verstop hem niet.

‘Dring de knuffel ook niet op’, hij bepaalt zelf wanneer hij hem nodig heeft. Is hij zoet met iets anders aan het spelen? Laat hem dan, en breng niet zijn knuffel naar hem toe.

Wat als de lievelingsknuffel kwijt is?

Het mooiste zou zijn wanneer je vooraf al een tweede gelijke knuffel in huis hebt. Maar soms kiest je kind een favoriet van iets, waarvan je geen flauw idee hebt waar het vandaan komt. Iets dat hij heeft gekregen van die ene collega die inmiddels is geëmigreerd naar ‘Verweggistan’ en waaraan je het dus met geen mogelijkheid meer kunt vragen. Of het is een zelfgemaakte knuffel door die ene oudtante, maar die er inmiddels écht te oud voor is geworden om er nog eentje te maken, of je baby kiest een knuffel uit je eigen jeugd, die allang niet meer te koop is. Start hoe dan ook een zoektocht op internet en probeer een replica van de knuffel te vinden Een back-up, kan veel ellende besparen. En als je de zoektocht pas begint als hij kwijt is, ben je natuurlijk al veel te laat.

Leren omgaan met verlies

Knuffel kwijt? Geen nieuwe te vinden? Je kindje zal ontroostbaar zijn, maar uiteindelijk zal het goed komen. Natuurlijk is hij eerst heel erg van slag maar ook omgaan met verlies is iets dat hij moet leren. Troost je kindje, praat met hem en koop eventueel samen met hem een nieuwe knuffel.

Je kunt je kindje ook zo vroeg mogelijk leren dat zijn favoriete knuffel in bed blijft. Maak er samen een speciaal ritueel van. Hij kan de knuffel zelf toedekken en afscheid nemen op het moment dat hij zelf uit bed gaat. Als zijn grote favoriet daar achter blijft, hoef je ook niet zo bang te zijn dat hij kwijt raakt.

liefs Marion

Meer informatie

Herinneringsdoos, om tastbare herinneringen op een bijzondere manier te bewaren
Teddyberen: De liefste en leukste teddyberen!
Knuffelen – Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)
Speelgoed voor baby van 0 tot 1 jaar
Astma & speelgoed: Gaat dat wel samen?
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
Het ideale speelgoed voor peuters en kleuters

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *