De kinderstoel. Waar moet je op letten?

De kinderstoel. Waar moet je op letten?

Zodra je kindje goed kan zitten is de tijd aangebroken voor een kinderstoel! Wanneer dit precies is, zal voor ieder kindje verschillend zijn. Een kinderstoel is hartstikke handig maar hij moet natuurlijk wel veilig zijn. Wat komt er allemaal kijken bij de aankoop van een goede kinderstoel?

Opbouwen

De tijd dat je kindje in zijn kinderstoel zit, moet je langzaam opbouwen. In het begin zal het best vermoeiend voor hem zijn. Gun hem de tijd er langzaam aan te wennen. Let er goed op, dat je kindje goed in zijn stoeltje zit en niet hangt. In het begin zal het stoeltje nog te groot voor hem zijn. Hiervoor zijn handige stoelverkleiners te koop. In eerste instantie wordt het stoeltje alleen gebruikt als je kindje gaat eten, wanneer hij wat groter is kun je hem bijvoorbeeld ook gebruiken bij diverse knutselactiviteiten.

Aanpasbare zitting

Bij een goed kinderstoeltje is het zitgedeelte in hoogte verstelbaar. Deze kun je – afhankelijk van de gewenste hoogte – naar boven of beneden verplaatsen. Zo kan je kindje gezellig mee eten als jullie ook zelf aan tafel zitten.

Kruisband

De meeste ongelukken (maar liefst 94%!!) met een kinderstoel worden veroorzaakt door een val. Kinderen zijn beweeglijk en moeten daarom goed vastzitten. Alleen een heupgordeltje is absoluut niet voldoende voor je kleine spruit. Als deze iets te los zit, zou hij er zomaar onderuit kunnen glijden. Belangrijk is dat het kinderstoeltje een kruisband heeft. De kruisband wordt aan de gordelband bevestigd en voorkomt hiermee dat je kindje uit zijn stoeltje glijdt. Belangrijk is dat de gordel makkelijk te verstellen is en eenvoudig te vast te maken. Als dit niet het geval is, heb je eerder de neiging de gordel (op den duur) niet meer te gebruiken. De gordels moeten van zacht, stevig materiaal gemaakt zijn en mogen niet snijden.

lijn groen oudersenzo
De kinderstoel. Waar moet je op letten?

Geen antiek!

Misschien ben je helemaal verliefd op die ene prachtige, antieke, kinderstoel, maar doe het liever niet. Er zijn voldoende alternatieven op de markt die wel antiek ogen, maar tevens voldoen aan alle veiligheidseisen van de huidige tijd.

Soorten kinderstoelen

Er is een ruime keuze op gebied van leuke en veilige kinderstoelen, zowel in model als in kleur en materiaal. Dit zorgt er voor dat er eigenlijk altijd wel een model of kleur te koop is, die perfect aansluit op je interieur.
Je kunt kiezen uit de volgende modellen:

Kinderstoel met eetblad

Het eetblad zit aan de stoel vast. Een kind mag het blad niet zelf los kunnen maken. Het handige van deze stoel is dat je het blad (mits de hoogte van de tafel goed is) over de tafel heen kan schuiven, zodat de stoel minder ruimte in beslag neemt. Bovendien kun je je kind ook midden in de kamer of keuken in de stoel laten eten.

Aanschuifstoel

Deze stoel wordt (mits de hoogte van de stoel goed is) net als een gewone stoel aan tafel geschoven en neemt zowel in de kamer als aan tafel wat minder ruimte in beslag. De stoel moet goed aansluiten of onder het tafelblad geschoven kunnen worden, anders valt er steeds eten tussen de tafel en stoel. Je kind kan dus gewoon aan tafel mee-eten. Een nadeel van een aanschuifstoel is dat grijpgrage kinderhandjes makkelijk overal bij kunnen, dus ook bij de hete schalen en scherpe messen.

Kubus kinderstoel

Een kubusstoel heeft ook een eetblad, maar bestaat uit twee delen waar u een stoeltje met tafeltje van kunt maken. Het stoeltje wordt vaak gebruikt om het kind even in de zithoek wat te laten eten of spelen. Het tafeltje blijkt in de praktijk minder vaak gebruikt te worden. Tegen de tijd dat je het als speeltafeltje kunt gebruiken heb je de stoel vaak alweer voor een tweede kind nodig.

Klapstoel

Deze stoel kun je na gebruik inklappen en wegzetten. De stoel is vaak kleiner dan andere stoelen. Je hebt er weinig ruimte voor nodig, maar een kind is er snel uit gegroeid.

Hangstoeltje

Dit is een (draagbare) kinderstoel zonder poten. Het stoeltje wordt aan het tafelblad bevestigd en drukt zich vast door het eigen gewicht van het kind. Handig voor mensen die klein behuisd zijn of vaak buiten de deur eten.

Meegroeistoel

De afmetingen van deze stoel kunnen in de lengte en de breedte worden aangepast, zodat de stoel als het ware meegroeit met het kind. Hierdoor kun je in principe van de stoel gebruik blijven maken, totdat uw kind lang genoeg is om op een gewone stoel aan tafel te zitten. Afhankelijk van het merk is de meegroeistoel al dan niet voorzien van een eetblad dat er in een later stadium afgehaald kan worden.

Tips

Wanneer je de vloer een beetje schoon wilt houden is het raadzaam een stukje zeil onder de kinderstoel te legen. Dreumessen vinden het prachtig om van alles naar beneden te laten vallen en te kijken hoe zoiets landt. Beetje slordig wanneer een lepel aardbeienprak, op je prachtige vloerbedekking belandt. Voorkomen is beter dan genezen. De grootste vlekken worden gemaakt door geraspte worteltjes… het is maar dat je het weet.

Veiligheid voorop

Veiligheid gaat voor alles: Let bij de aankoop van het kinderstoeltje erop dat het frame een goede stabiliteit heeft, in zowel voor,- zij- als achterwaartse richting. Test dit goed in de winkel. Het eetblad moet goed stevig op het stoeltje gemonteerd zitten, zodat je kindje het niet zelf kan losmaken. De stoel moet een rechte rugleuning hebben en let erop dat het stoeltje geen scherpe onderdelen heeft of onderdelen waar zijn vingertjes tussen beklemd kunnen raken. Bij een kinderstoeltje met wielen, is het belangrijk dat deze geblokkeerd kunnen worden.

Let er bij inklapbare stoeltjes goed op dat onverwachts inklappen absoluut onmogelijk is. Bij hangstoeltjes is het noodzakelijk goed op de gewichtsaanduiding te letten. Een hangstoeltje moet stevig aan de tafel geklemd kunnen worden en er nooit van af kunnen schuiven. Laat je kindje nooit alleen in zijn stoeltje zitten. Ook niet wanneer hij in de gordels zit.

Verstelbare voetensteun

De voetensteun moet verstelbaar zijn. De voetjes mogen er wel steun aan hebben, maar je kindje mag er niet op kunnen staan. Als hij niet verstelbaar is, kun je hem er beter afhalen.
Zet het kinderstoeltje op die manier dat je kindje zich nooit tegen een tafel, kast of muur kan afzetten zodat hij zichzelf kan omduwen.

Gebruik hangstoeltjes alleen bij zware tafels!! Controleer eerst de veiligheid door er zelf op te hangen, voor je hem gaat gebruiken. Bij een lichtere tafel is de kans groot dat het hangzitje met het kindje erin, door het gewicht de tafel om trekt. Met alle gevolgen van dien… (denk bijvoorbeeld aan hete thee op de tafel…) Hang het stoeltje tussen twee tafelpoten in.

liefs Marion

Meer informatie

Je baby veilig in de box
De beste luieremmer top 5
Voorbereiding op de komst van een baby
Inrichting babykamer, wat heb je nodig?
Doe-het-zelf ideeën voor de babykamer
Kleine babykamer: Tips voor een optimale inrichting!
De babykamer! Hoe richt je hem in?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *