De huid van je baby, hoe verzorg je hem?

De huid van je baby, hoe verzorg je hem?

Als je baby net geboren is, is zijn huidje nog niet perfect. De huid van je baby kan een beetje korstig zijn, bobbelig of zelfs een beetje schilferig. Het lijkt nog niet op het ‘babyhuidje’ waar spreekwoordelijk over wordt gesproken.

Baby-acné

Regelmatig komt uitslag voor, baby-acné, doordat de hormoonhuishouding van je kindje zich nog goed moet regelen. Je hoeft er niks aan te doen, het komt en het gaat. Ga vooral niet aan de pukkeltjes krabbelen of scrubben. De meeste van deze aandoeningen zijn gelukkig heel onschuldig en verdwijnen gewoon vanzelf. Maar mocht je het zeker willen weten, kun je natuurlijk altijd een afspraak maken met de huisarts om het even te laten controleren.

We nemen de huid van je baby eens onder de loep. Want wat kun je verwachten? Waarmee verzorg je zijn huid?

Vernix

In de baarmoeder is de huid van je baby bedekt met ‘vernix caseosa’. Een witachtige slijm die de huid van je baby beschermd. Als je kindje net is geboren, is deze laag vaak nog zichtbaar. Je hoeft deze laag niet schoon te maken. Na een paar dagen verdwijnt het vanzelf, maar zolang het nog op je kindje zit, beschermd deze laag zijn huidje. Met deze natuurlijke bechermlaag, is babyolie de eerste dagen niet nodig.

Droge huid

Een droge huid komt vaak voor bij pasgeboren baby’s. Het heeft te maken met een verminderde talgproductie. Ook kan erfelijkheid een rol spelen. De ene mens heeft nou eenmaal een drogere huid dan de ander. Echt voorkomen kun je het niet, maar je kunt het huidje wel extra verzorging geven. Denk bijvoorbeeld aan zijn wangetjes in de winter. Als je kindje gevoelig is voor een droge huid, kunnen zijn wangetjes in de winter extra snel schraal worden.

lijn groen oudersenzo
De huid van je baby, hoe verzorg je hem?

Verzorging wangetjes in de winter

Was zijn gezicht met lauw water en droog zijn wangetjes af met een zachte handdoek. Smeer ze vervolgens in met een hydraterende zalf. Smeer de wangetjes hiermee ook in als je met je kindje naar buiten gaat. Zijn huidje kan deze extra bescherming goed gebruiken.

Huidplooien

Baby’s hebben echt talloze huidplooien. Op hun armpjes, beentjes, nek zelfs achter hun oren vind je ze nog wel. Je kunt je voorstellen dat wanneer je deze plooien niet goed afdroogt, er irritatie kan ontstaan. Belangrijk dus daar extra goed op te letten! Je kunt de huid het beste afdrogen met een hydrofielluier. Als de huid droog is, kan je hem verzorgen met een vaseline of vette crème.

Opgezwollen

Als je de huid in de plooien niet goed verzorgd kan het (vuur)rood worden en zelfs opzwellen. Verzorg de huid daar extra door op te letten of het goed droog is. Je kunt het eventueel insmeren met een beetje zinkzalf.

lijn groen oudersenzo
Verzorging van de babyhuid
Verzorging van de babyhuid
Verzorging van de babyhuid
lijn groen oudersenzo

Je baby in bad

Je kindje hoeft niet iedere dag in bad. Misschien vind je dat een vies idee, maar dat is het niet. Je kindje wordt immers nergens echt vies van. Op deze leeftijd zweten ze nog niet, ze rennen niet door de plassen en ze doen ook nog geen andere vieze dingen. Als je je kindje te vaak gaat wassen, droogt zijn huidje uit, het kan zelfs eczeem bevorderen. Als je hem zo’n twee keer per week in bad stopt, is dat voldoende.

Niet te lang

Als je je kindje in bad doet, doe het dan niet te lang. Je kindje zal het heerlijk vinden in het warme water, maar vijf tot 10 minuten is echt lang genoeg. Van langer badderen droogt zijn huidje alleen maar uit. Houd er ook rekening mee dat je kindje nog erg snel onderkoelt kan raken. Pasgeboren baby’s hebben immers nog wat moeite om zichzelf goed warm te houden.

Geen zeep

Gebruik geen zeep in het water. Ook dit droogt zijn huidje uit. Als je toch iets in het water wilt doen, gebruik dan een speciale badcrème of badolie.
Check de producten die je koopt, want niet alle producen zijn echt huidvriendelijk en geschikt voor je kindje.

Babycrème

Als je je kindje niet te vaak in bad doet, hoef je alleen maar babycrème te gebruiken als het huidje van je baby echt droog is. Als je een crème wilt gaan gebruiken, kies dan het liefst voor een ongeparfumeerde. Na een paar maanden kun je je kindje – zeker gedurende de koudere maanden – wat vaker insmeren.

Talkpoeder

Gebruik liever geen talkpoeder. Talkpoeder is zo licht dat het rond kan dwarrelen waardoor het in de longen van je kindje terecht kan komen.

Luieruitslag

In de eerste 15 maanden kan je kindje last krijgen van luieruitslag. Je ziet dit direct aan zijn billen, die rood en pukkelig zijn. Het kan jeuken en zelfs een beetje pijnlijk zijn. Soms kan deze uitslag blaren en wondjes veroorzaken. Belangrijk dus om zijn billen goed te verzorgen en regelmatig zijn luiers te verwisselen. Zodra je merkt dat je kindje in zijn luier heeft gepoept is het belangrijk deze gelijk te verschonen. Er kunnen allerlei redenen zijn voor luieruitslag: wasmiddel, voeding of je kindje heeft te lang in een vieze luier gelegen. Op zich is luieruitslag goed te behandelen en kan het met wat extra verzorging snel weer over zijn. Als je kindje echter koorts krijgt, neem dan contact op met je huisarts.

Verzorging na het zwemmen

Natuurlijk ga je nog niet gelijk met je kindje het zwembad in, maar na zo’n 6 weken zou het al mogen. Echter na een week of 12 houdt hij beter zijn temperatuur vast. Om zijn huidje te beschermen tegen het chloor kun je voor het zwemmen je kindje insmeren met een vaseline. Na het zwemmen kun je het beste goed douchen met je kindje om het chloorwater te verwijderen, droog daarna je kindje heel goed af. Als hij goed droog is kun hem insmeren met een neutrale zalf. Chloor droogt uit, er bestaan echter zwembaden zonder chloor. Dat zou natuurlijk nog veel beter zijn voor je kindje.

Verzorging in de zon

Natuurlijk wil je op zonnige dagen met je kindje naar buiten! Probeer hem echter zoveel mogelijk uit de zon te houden. Houd er rekening mee dat de zon tussen 11.00 uur en 16.00 uur op zijn hoogtepunt is. Probeer daarom voor die tijd of na die tijd met je kindje op stap te gaan. Vergeet geen hoedje op zijn hoofd en houd hem zoveel mogelijk uit de zon. Dit kan met een parasolletje of te zorgen dat hij in de schaduw zit of ligt.
Is het niet te voorkomen dat je kindje toch in de zon komt, smeer hem dan in met een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor.

Wasmiddelen

Gebruik het liefst een neutraal wasmiddel, zonder allerlei geurstoffen of andere chemische toevoegingen. De huid van je kindje kan heftig reageren op het verkeerde wasmiddel, vooral op wasmiddel waar veel parfum in zit of andere toevoegingen. Het gebruik van wasverzachter kun je de eerstkomende tijd beter helemaal overslaan.

liefs Marion

Meer informatie

Spoedcursus babyverzorging: Een checklist voor de jonge ouder!
Verzorgingsproducten voor je baby
Tummy Tub – Een bademmer voor je baby
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Huidproblemen bij je baby: Berg
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?
Baby acne, wat is het? Wat zijn toch die rode pukkeltjes?
De verzorging van de babyhaartjes
Verzorgingsproducten voor je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *