Verwondering en verbazing rondom het eerste contact met je baby

Verwondering en verbazing eerste contact met baby

Je kindje is geboren, alles gaat goed en iedere dag verbaas je je weer over wat voor een moois er allemaal in dat kleine mensje verborgen zit. Verbazing, verwondering het volgt elkaar automatisch op.

Er zijn een paar dingen die mogelijk zijn maar waarvan je niet moet schrikken. Zo kan je kindje de eerste dagen na zijn geboorte wat vruchtwater spugen. Dat kan bruin/rood zijn. Ook kan je kindje kleine beetjes voeding terug geven. Dat kan komen doordat hij te snel of teveel drinkt of misschien wel teveel lucht hapt tijdens het drinken. Maar als je kindje goed blijft groeien, is er niks aan de hand.

Babymenstruatie

Heb je een meisje? Dan kan het ook zijn dat je kindje wat vaginaal bloed verliest. Dit komt door jouw hormonen die via de moederkoek in haar bloed zijn gekomen. Het kan zo’n drie tot vier dagen duren, maar er is dus niks aan de hand. Hoef je dus ook niet van te schrikken.
Diezelfde hormonen kunnen ook zorgen voor opgezette borstjes bij baby’s, zowel bij meisjes als jongens.

Scheelkijken

Met twee oogjes naar één punt kijken, kan je baby ongeveer naar 9 maanden, maar tot die tijd kan hij wat scheel kijken. Vind je dat hij overmatig scheel kijkt, neem dan contact op met het consultatiebureau.

lijn groen oudersenzo
Verwondering en verbazing rondom het eerste contact met je baby

Lachen

Natuurlijk wil je dat je kindje naar je lacht, maar op het echte eerste lachje moet je toch nog even wachten. Doorgaans krijg je die na een week of zes tot acht. De lachjes die je voor die tijd ziet, zijn slechts spiertrekkingen. Ziet er absoluut leuk uit, maar is nog geen stralende lach.

Strak kijken

Een pasgeboren baby kijkt nog wat strak voor zich uit waardoor je kunt gaan twijfelen of hij wel voldoende waarneemt van zijn omgeving. Iets wat vlak voor zijn gezicht is, kan hij absoluut zien en het gezicht van zijn moeder herkent hij uit duizenden. Maar een pasgeborene is bijziend, dus alles wat een beetje verder weg is, dan kan hij nog niet waarnemen.

Plassen

De eerst plas komt meestal binnen 24 uur. Als je kindje goed drinkt, is er bijna bij iedere voeding een natte luier. Minimaal zo’n vier per dag. Het kan zijn dat de urine de eerste dagen wat rood/oranje van kleur is. Niet schrikken, dit is geen bloed, maar gekristalliseerde urinezouten. Dit kan gebeuren wanneer bij je baby de voeding nog niet echt goed op gang is gekomen.

Ontlasting

De eerste ontlasting, het meconium, is donker en plakkerig. Meestal kun je die verwachten binnen 36 uur na de geboorte. De dagen daarna wordt het bruiner, geler en vaak ook korreliger. Ook kan je kindje last hebben van spuitluiers (dunne ontlasting). Met borstvoeding is de ontlasting doorgaans wat dunner dan bij flesvoeding.

Temperatuur

De temperatuur van je baby moet liggen tussen 36.7 en 37.2. Dit is normaal. Ligt hij lager? Geef dan je kindje een extra kruik of mutsje op zijn hoofd. Bij een hogere temperatuur kun je dit beter weghalen.

Verzorging

Zit er een beetje pus in de ooghoeken van je baby? Maak dit dan een paar keer per dag schoon met een schoon, nat watje. Het mag met kraanwater, afgekoeld gekookt water is ook prima. Als je borstvoeding geeft, kun je ook een druppeltje borstvoeding gebruiken.

Maak de oortjes nooit schoon met een wattenstaafje! Dit kan infecties veroorzaken en het gehoor beschadigen.
Was altijd je handen voor en na het geven van voeding of verzorging. Zo voorkom je infecties bij je baby.

Naar buiten

Kleed je baby bij het naar buiten gaan, zoals je jezelf kleedt. Niet te dik en niet te dun. Pas wel op voor wind, tocht en vocht. Bij fris weer hoort je baby een mutsje op te krijgen. En vergeet het dekentjes niet om hem mee toe te dekken als hij in slaap valt.

liefs Marion

Meer informatie

Eerste contact met je baby
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
Kraamtijd, wat kun je allemaal verwachten?
De eerste dagen met je baby
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Kennismaking en eerste momenten met je baby
Wennen aan je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *