Andere voeding voor je baby

Andere voeding voor je baby

Sommige kinderen hebben andere voeding nodig dan de gewone zuigelingenvoeding. Er is immers geen baby hetzelfde. Daarom zijn er verschillende voedingen te verkrijgen voor zuigelingen.

Als je kindje steeds weer honger heeft en het erop lijkt alsof hij aan zijn voeding niet voldoende heeft (onrustig, huilen, regelmatig wakker worden, ontevreden indruk maken) kan het zijn dat je kindje behoefte heeft aan voeding die wat meer verzadigd is. Overleg met het consultatiebureau of je eventueel meer voeding kan geven of speciale voeding moet kopen voor hongerige baby’s.

Maar zo is er bijvoorbeeld ook voeding verkrijgbaar voor baby’s met een koemelkallergie of last hebben van reflux. In deze blog bespreken we de mogelijkheden.

Minder kans op spugen

Na een voeding geven veel baby’s een beetje melk terug als ze een boertje laten. Dit is heel normaal. Tijdens het drinken kan je kindje teveel lucht hebben ingeslikt of hij kan gewoon teveel hebben gedronken. Maar als je kindje regelmatig grote hoeveelheden melk moet overgeven of wanneer je kindje bloed spuugt, dan kun je beter gelijk je arts waarschuwen.

Om het spugen zoveel mogelijk tegen te gaan kun je:

  • Proberen je kindje minder gulzig te laten drinken, neem je tijd voor zijn voeding
  • Geef je kindje niet meer dan de toegestane hoeveelheid voeding
  • Probeer eens een speen met een kleiner gaatje
  • Houd je kindje een beetje rechtop tijdens het drinken

Bij veel spugen kun je in overleg met je arts of consultatiebureau, eventueel overstappen op een andere voeding.

lijn groen oudersenzo
Andere voeding voor je baby

Tegen krampjes

Je kindje kan veel last hebben van darmkrampjes. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor deze krampjes. De belangrijkste hiervan is dat de darmen van je kindje nog niet volledig zijn ontwikkeld. Dit gebeurt pas in de eerste maanden na zijn geboorte. De krampjes nemen daarom vaak af drie tot vier maanden na zijn geboorte.

Om de dramkrampjes zoveel mogelijk te voorkomen kun je:

  • Neem rustig de tijd voor zijn voeding en geef hem ruim de gelegenheid voor een boertje
  • Masseer zijn buikje met ronde bewegingen in de richting van de klok
  • Probeer er voor te zorgen dat hij zo min mogelijk lucht binnenkrijgt (de speen moet steeds goed gevuld zijn met melk)
  • Probeer hem windjes te laten maken (dit kun je stimuleren door met zijn beentjes een zogenaamde fietsbeweging in de lucht te maken)

Tegen verstopping

Je kindje kan wel zo’n zeven poepluiers per dag produceren, maar het kan ook voorkomen dat hij er eentje heeft in de paar dagen. De kleur en de samenstelling (zacht – vast) varieert. Zolang je kindje er geen last van heeft, is het allemaal normaal.

Maar als je kindje veel last heeft van darmkrampjes en erg moet persen bij de productie van een poepbroek, dan kan je kindje last hebben van obstipatie. Voldoende vocht stimuleert een goede stoelgang. Daarnaast moet je heel zorgvuldig omgaan met het klaarmaken van zijn flesje. Houd je goed aan de voorschriften op de verpakking.

De verschillende mogelijkheden op een rij

Anti-refluxmelk
Als je baby last heeft van reflux, kun je kiezen voor deze variant.

Sojamelk
Wanneer je baby moeite heeft met het verdragen van de gewone melk, zou dit een optie kunnen zijn. Het wordt aangeraden deze melk pas te geven als je kind één jaar is. Eerder zou de kans kunnen ontstaan dat hij een soja-allergie ontwikkelt.

Geitenmelk
Tot je baby 1 jaar is, mag hij nog geen gewone geitenmelk drinken. Wel is er voor baby’s zogenaamde zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk op de markt. Het is overigens niet bewezen dat dit beter verteerbaar is.

Hypoallergene melk
Heeft je baby een koemelkallergie, astma of andere allergie? Dan zou je deze melk kunnen proberen. De eiwitten in deze melk worden zo behandeld dat ze geen allergie meer kunnen veroorzaken. 

Voeding voor prematuurtjes
Wanneer je baby te vroeg is geboren is er speciale voeding verkrijgbaar. Deze melk bevat extra eiwitten en energie om de groei in te halen. Deze is overigens alleen maar verkrijgbaar op doktersvoorschrift.

Melk bij darmkrampjes
Heeft je baby veel last van darmkrampjes? Dan zou je kunnen kiezen voor een melk die de krampjes tegengaat. Hopelijk gaat het helpen.

Voor hongerige baby’s
Voor de hongerige baby’s is er ook een speciale melk. Hier zitten niet meer calorieën in maar het zorgt wel voor een langere verzadiging. Je kunt hem eventueel ook mengen met de normale voeding.

De logische volgorde

Je begint met een flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden. De samenstelling van deze melk komt het meest overeen met de samenstelling van borstvoeding in diezelfde periode. Je weet dan zeker dat je baby alle voedingsstoffen en vitaminen krijgt die hij nodig heeft.

Opvolgmelk

Na die periode stap je over op opvolgmelk. Dit kun je blijven geven tot hij 18 maanden is. De samenstelling van opvolgmelk is weer een beetje anders. In deze melk zit meer calcium, ijzer en eiwit.

Groeimelk

Vanaf één jaar kan je eventueel groeimelk geven als aanvulling op de standaard voeding. Ook in groeimelk zijn extra vitaminen en mineralen toegevoegd. Als je voldoende opvolgmelk geeft en je baby gevarieerd te eten geeft, dan is deze melk geen must.

Peutermelk

Als je baby inmiddels een echte peuter is geworden, kun je hem vanaf zijn tweede jaar peutermelk geven. Het is niet noodzakelijk maar het is ook niet slecht voor hem. Als hij gevarieerd genoeg eet, heeft hij het echter niet nodig, maar misschien vindt hij het wel gewoon lekker.

Verschillende merken

Zuigelingenvoeding is verkrijgbaar in verschillende merken en uiteenlopende prijzen. Natuurlijk wil je het beste voor je baby. In Nederland is echter de Warenwetregeling zuigelingenvoeding van kracht en daarom is er nauwelijks verschil in samenstelling van verschillende merken flesvoeding. Je mag er dus op vertrouwen dat alle melk uitvoerig en zorgvuldig is getest. Je kunt dus het beste het merk kopen waar je baby het beste op reageert en die ook nog eens het beste is voor je portemonnee!

Wist je trouwens dat er geen reclame gemaakt mag worden voor zuigelingenvoeding voor baby’s tot 6 maanden? Dit komt omdat de overheid het gebruik van borstvoeding wil stimuleren en de keuze voor kunstvoeding wil ontmoedigen.

liefs Marion

Meer informatie

Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?
Voedingsschema voor je baby. Wat heeft hij nodig?
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Koemelkallergie. Hoe herken je dit bij je baby?
Spruw, hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Reiniging babyfles en spenen. Hoe doe je dat?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Geitenmelk voor baby’s & peuters

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *